Een van de technieken waar ik gebruik van maak is EMDR; Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit is een vorm van therapie die gewoonlijk ingezet wordt bij PTSS en traumatische ervaringen, maar welke ook ingezet kan worden bij andere problemen. Het is een kortdurende therapievorm die volgens een protocol verloopt, al spreek ik uit ervaring dat er toch verschillen kunnen zijn tussen de uitvoeringen van verschillende therapeuten.

Kort door de bocht is EMDR een snelle therapie, waarbij ik je zal vragen om terug te denken aan de gebeurtenis. Hierna zal ik een afleidende stimulus gebruiken die je aandacht constant laat wisselen tussen links en rechts. De bekendste vorm hiervan is beweging met 2 vingers op korte afstand van het gezicht, maar er zijn ook andere opties zoals geluidjes over een koptelefoon of wisselende aanrakingen. Daarnaast wordt er bij de therapie gebruik gemaakt van een positieve cognitie, en zowel de negatieve emoties als de positieve cognitie worden getest met een puntenschaal.

Een verklaring voor de werkzaamheid is dat het terugdenken aan de gebeurtenis geheugencapaciteit kost, en de gegeven afleiding ook, waardoor er weinig ruimte overblijft voor de levendigheid van de herinnering. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven en wordt het gemakkelijker om er aan terug te denken. Vaak wordt de herinnering ook anders; doordat er andere dingen van de gebeurtenis naar voren komen die minder onprettig zijn, doordat de beelden van de gebeurtenis bijvoorbeeld waziger worden, doordat er nieuwe inzichten komen over de gebeurtenis, enzovoort.

Je kunt de problematiek waarvoor EMDR gebruikt wordt ook met hypnotherapie aanpakken, al vind ik het fijn om verschillende opties te hebben voor mijn cliƫnten. Hierdoor kan ik een behandeling kiezen die echt bij de persoon en zijn of haar probleem aansluit, en EMDR is een mooie aanvulling op de technieken die ik gebruik.