Problemen met eten en gewicht

Een breed onderwerp

Je kent de verhalen vast wel, of misschien heb je er zelf ervaring mee; mensen die altijd maar bezig zijn met hun gewicht en/of afvallen. De ene keer met shakes of andere afslankproducten, dan weer door bepaalde voedingsmiddelen te schrappen, een apart dieet te volgen … En het resultaat? Het werkt voor verreweg de meeste mensen simpelweg niet. Je zult misschien tijdelijk wat gewicht kwijtraken, maar wanneer je stopt met het dieet, val je weer terug. Of je begint zo te verlangen naar chocolade, chips, pizza, ijs (wat het ook is dat je niet mag), dat je het bijna niet meer uit je hoofd krijgt. En wanneer je dan toegeeft, kan het zijn dat je doorslaat en een eetbui krijgt, gevolgd door een schuldgevoel of negatieve gedachtes.

Het kan echter ook zijn dat je doorslaat in je dieet en vrijwel niets meer eet. Of dat eten een verslaving is, waar je los van moet zien te komen zonder dat je stopt met het verslavende middel – je kunt tenslotte niet stoppen met eten! Of misschien heb je juist moeite met (bepaalde soorten) eten terwijl je wel wil aankomen. Problemen met eten en gewicht kunnen op allerlei manieren voorkomen.

 

De virtuele maagband

Als het over gewichtsverlies gaat, is de virtuele maagband een optie. Een maagband laten plaatsen of een andere operatie ondergaan om gewicht te verliezen, is een zeer grote stap. Er zitten diverse nadelen aan, zoals de risico’s van een operatie, het traject dat je moet doorlopen om in aanmerking te komen en de wachtlijsten. Met hypnose kun je echter ook een maagband plaatsen, zonder zulke nadelen!
Dit heet de virtuele maagband, ofwel de hypnotische maagband. Met deze methode worden de hersenen tijdens een hypnosesessie ervan overtuigd dat je een kleine maag hebt en dat wanneer je vol bent, je ook geen behoefte meer hebt aan meer eten. Het is dus geen dieet, je mag alles eten wat je wilt. Je eet met gemak alleen kleine porties. Je proces wordt daarnaast ondersteund door audio-opnames die je thuis kunt beluisteren en die de gegeven suggesties versterken.

Het is echter wel van belang dat de oorzaak van jouw gewoonte of probleem mee aangepakt wordt, om bijvoorbeeld het welbekende jojo-en te voorkomen. De maagband is simpelweg een hulpmiddel. Een voorbeeld: als je eetbuien hebt, stop je niet met eten wanneer je vol zit. Je maag verkleinen zal sneller een vol gevoel geven, maar het zal niet voorkomen dat je eetbuien krijgt.

De onderliggende oorzaak

Het kan zijn dat je een sociale eter bent, dat je last hebt van eetbuien omdat ze afleiding bieden, of dat je eet omdat je je verveelt. Het kan ook zijn dat eten gekoppeld is aan TV kijken, of aan welke handeling of emotie dan ook. Misschien gruwel je van bepaalde voedingsmiddelen omdat je er een slechte ervaring mee hebt. Misschien geeft de controle over je dieet je houvast, of voel je je juist rot omdat je ergens geen controle over hebt en eet je vervolgens dat gevoel weer weg. Of misschien focus je op je gewicht omdat je een onverwerkte ervaring hebt. Er zijn vele mogelijke oorzaken en problemen gelinkt aan eten.

Maar wat de onderliggende oorzaak ook is, het is belangrijk dat deze aangepakt wordt, om van daaruit een gezonde levensstijl te kunnen vinden die bij jou past. Wanneer je bijvoorbeeld eet omdat het rust in je hoofd geeft, is het van belang om een andere manier te vinden die rust geeft, zodat het eetgedrag niet langer nodig is. Je hoeft niet bij voorbaat te weten wat de oorzaak is, dit kan tijdens de sessies behandelt worden.

Wat wil jij bereiken?

Stel je eens voor, dat je je ideale gewicht hebt bereikt én houdt. Wat zou er dan allemaal anders zijn in je leven? Zou je bepaalde dingen (kunnen) doen, welke kleding zou je dragen, hoe zou je je voelen wanneer je in de spiegel kijkt? Hoe zou het zijn als eten of afvallen niet langer je leven beheerst? Wanneer je de vrijheid ervaart van kunnen eten wat je wil, en er echt van kunt genieten, zonder teveel te eten? Durf te dromen! Wanneer je dit soort dingen kunt voorstellen, kun je er een haalbaar doel van maken. Vanuit een doel wordt het een stuk makkelijker om een plan te maken en actie te ondernemen. Dromen, doelen, doen.

Een behandeling op maat

Met hypnotherapie, aanvullende therapievormen en coaching kan een behandeling op maat gecreëerd worden. Ik kan je in deze post niet in detail vertellen wat de aanpak zal zijn, eetgewoontes en -problemen zijn tenslotte zeer persoonlijk. Wat wel standaard is, is het behandelen van de onderliggende oorzaak en het bespreken van jouw doel. Met een doel in zicht, kunnen we datgene wat tussen jou en je doel in staat aanpakken en wordt het resultaat beter meetbaar. In meerdere sessies help ik je op weg naar een levensstijl die bij jou past en op weg naar het door jou gewenste resultaat. Ben jij gemotiveerd om ervoor te gaan? Misschien is mijn aanpak wel het juiste steuntje in de rug voor jou. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.