Op deze pagina leg ik uit wat hypnotherapie is en waarom het zo goed werkt.

Het onderbewuste.

Hypnotherapie werkt met het onderbewuste. Dit onderbewuste kan op verschillende manieren uitgelegd worden, maar om het kort te houden, houd ik het hier bij een basis uitleg.

Ieder mens heeft een bewuste en een onderbewuste. Het onderbewuste is een heel groot deel van je, een gigantische opslagplaats voor herinneringen, dat verschillende dingen voor je regelt zoals het filteren van prikkels. Daarnaast is het ook de plek waar verschillende processen en programma’s draaien waar we ons niet bewust mee bezig houden (bijvoorbeeld ademhalen en lichamelijke reflexen, of jezelf aankleden en autorijden). Nu klinkt dat misschien nog een beetje vaag, dus laat ik een voorbeeld geven.

Stel je voor: je wilt een nieuwe taal leren. Om dat te doen, ben je er bewust mee bezig; je leert de woorden schrijven, de zinsbouw, je oefent met het uitspreken van de taal, je leest en luistert. Op een gegeven moment zul je de taal echter kennen en hoef je er niet meer bewust over na te denken – de taal is nu opgeslagen in het onderbewuste en het is een onbewust programma geworden. Het eerder genoemde autorijden of jezelf aankleden zijn ook dingen waar je je niet bewust meer mee bezig houdt wanneer je het eenmaal kunt. Je houdt je misschien bewust bezig met waar je naartoe moet rijden of welke kleren je aan wilt trekken, maar niet meer met hoe je moet schakelen of hoe je je broek aan moet doen.

sc1

Een voorbeeld van het filteren van prikkels gaat over pijn. Heb je wel eens een papiersneetje gehad, dat je niet voelde totdat je zag dat je het sneetje had? Dit is je onderbewuste in actie: het heeft de pijnprikkel gefilterd en niet doorgestuurd naar je bewuste, waardoor jij je er niet bewust van was. Het omgekeerde kan ook: er is geen pijnprikkel en er wordt toch wat doorgestuurd naar je bewuste waardoor je wel pijn ervaart. Dit zie je bijvoorbeeld bij fantoompijn.

Een ander voorbeeld van het filteren van prikkels is stress. Er gebeurt iets (er komt een prikkel binnen) waardoor je meteen in de stress schiet, terwijl een ander amper zou reageren op dezelfde gebeurtenis. Het is niet zo dat je er bewust voor kiest om te reageren op de prikkel, je reactie gebeurt onbewust. Dit komt omdat sommige van de programma’s die draaien verbonden zijn met specifieke prikkels, zoals stress, waardoor bepaalde processen gestart of gestopt worden. Dit veroorzaakt je lichamelijke reactie, je gedrag en je gedachten op die stress prikkel.

Wat nou als er programma’s zijn opgeslagen die niet goed (meer) werken voor je? Of als er, zoals in het voorbeeld van stress, prikkels zijn die meteen een ongewenste reactie oproepen? Of als je last hebt van een traumatische ervaring die je nog niet verwerkt hebt? Hypnotherapie werkt op allerlei vlakken.

Hypnotherapie kan ingezet worden voor allerlei problemen.

Je kunt hierbij denken aan slechte gewoontes (nagelbijten, roken …), angsten en fobie├źn, seksuele problemen, de omgang met pijn en trauma’s. Daarnaast kan hypnose ook gebruikt worden om bijvoorbeeld duidelijkheid te verkrijgen over de thema’s die in je leven spelen, om meer van een gewenste emotie te ervaren, of simpelweg om heerlijk te ontspannen. Ja, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos!

Met hypnotherapie werk je namelijk niet op bewust niveau, zoals gewoonlijk is bij therapie, maar op onderbewust niveau – de plaats waar het probleem is opgeslagen. Hierdoor kun je het probleem echt bij de wortel aanpakken, in plaats van aan het oppervlak te blijven.

Hoe werkt een sessie?

We kijken samen naar je doel en waar je op dat moment doorheen wilt werken om je doel te bereiken, waarna ik je in hypnose zal begeleiden. Ik heb verschillende manieren om dit te doen en iedere keer dat je in hypnose gaat, zal het nog makkelijker gaan. Wanneer je in hypnose bent, hangt de te gebruiken techniek af van hetgeen waar je doorheen wilt werken en tijdens een behandeling kan ik verschillende technieken gebruiken om samen het door jou gewenste resultaat te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een regressie. Wil je meer weten over hypnose? Lees dan hier verder.