Op deze pagina leg ik uit wat hypnose is, en wat je ermee kunt.

Over hypnose bestaan allerlei misverstanden.

Zoals dat de hypnotiseur de volledige controle over je heeft, dat je in slaap bent, dat je alles vergeet wat er onder hypnose gebeurt, dat je in hypnose kunt blijven hangen, enzovoort.

Maar wat is hypnose dan precies? Hypnose is een natuurlijke staat tussen waken en slapen in, een vorm van trance, die ieder mens dagelijks ervaart. Dit betekent ook meteen dat iedereen gehypnotiseerd kan worden. Hypnose is erg ontspannend en je aandacht is tijdens een hypnose sessie volledig gefocust naar binnen gericht, terwijl de hypnotiseur je begeleidt.

Een alledaags voorbeeld van trance.

Je leest een boek en bent helemaal op het verhaal gefocust, je zit ‘in’ het verhaal en wat er om je heen gebeurt is meer naar de achtergrond verschoven. Dit is een lichte trance. Om nog even op dit voorbeeld door te gaan, wanneer je een boek leest, zul je merken dat je op een gegeven moment wat minder aandacht hebt voor het verhaal, waarna je stopt met lezen en het boek weg legt voor een andere keer. En mocht er iets ernstigs gebeuren terwijl je zit te lezen, dan lees je niet rustig verder.

Kortom, je komt zelf prima uit deze vorm van trance en met hypnose is dat niet anders. De hypnotiseur kan je uit trance halen, maar hij of zij kan er ook voor kiezen om jou op je eigen tempo terug te laten keren naar het hier en nu. Je kunt dus niet in hypnose blijven hangen.

Slaap!

Ondanks dat hypnotiseurs vaak wel het woordje ‘slaap’ gebruiken, ben je tijdens hypnose niet in slaap. Je kunt gewoon de instructies van de hypnotiseur opvolgen en je vergeet ook niet alles wat er gebeurt terwijl je in hypnose bent. Mensen beschrijven het soms alsof ze er wel bij zijn, maar toch ook weer niet.

Tijdens hypnose verlies je nooit de volledige controle en de hypnotiseur kan je ook geen gekke dingen laten doen, tenzij jij dat zelf wilt. Het beeld van show hypnose waar veel mensen meteen aan denken, komt niet overeen met wat je bij een hypnotherapeut zal ervaren. Ik heb als doel om jou te helpen en hiervoor gebruik ik verschillende technieken, maar je gekke dingen laten doen hoort daar niet bij.

Wat kun je doen met hypnose?

Los van de erg prettige, diepe ontspanning die hypnose je biedt, kun je met hypnose ook patronen doorbreken en blokkades verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan de omgang met (chronische) pijn, verslavingen, stress, angsten en fobie├źn, enzovoort. Daarnaast werkt hypnotherapie ook uitstekend om trauma’s te behandelen, of om iemand een boost te geven op een vlak waar dat nodig is. Wil je meer weten over hypnotherapie, lees dan hier verder.